Ensimmäiset ohjelmanumerot julkaistu / First look at the programme

Musta teksti vaaleanpunaisella taustalla: Ensimmäiset ohjelmanumerot julkaistu!  Tanssityöpajoja  Yhteiskuntaekologia ja poliittinen mielikuvitus -keskustelutilaisuus  Spoken Word & open mic  Turvallisuus kuntoon puhelimissa ja linuxit koneisiin -työpaja  ROR-rumpuryhmän työpaja uusille soittajille  An introduction to concepts of autonomous anti-patriarchal work groups for men* (All genders welcome)  Anarkismi Nyt! -paneelikeskustelu  Vankitukibingo  Ukraine - war and solidarity -discussion  Terveisiä Balkanin anarkistisilta kirjamessuilta -keskustelutilaisuus  Punaisten vankileiriltä kansalaiseksi -luento

Työpajoja, keskusteluja, luentoja ynnä muuta! Kurkkaa Mustan Pispalan ohjelmistoa ja merkkaa 13.-16.07. kalenteriin! Julkaisemme myöhemmin lisää ohjelmaa, joten pysy kuulolla!

(In English below)

TORSTAI 13.07.

Tanssityöpaja: Leikki, yhteinen, mielihyvä ja toimijuus vallankumouksellisena dialogina
Lähtö Vastavirta-Klubin edestä pihalta
Klo 17.00–19.00 (2h)
Kieli: Työpaja pidetään tarpeen mukaan sekä englanniksi että suomeksi.

Työpajan sisältö nojaa erilaisiin liikeimprovisaatioharjoitteisiin, jotka tutkivat muun muassa tilan jakamista, antamista, kannattelua, ottamista, antautumista. Työpaja kutsuu osallistujan tutkimaan yhteistä liikettä ja tilaa, ympäristöä jossa ei-tietäminen on suotavaa. Työpaja pidetään kahtena päivänä, 2h kumpanakin. Näin saamme aikaa pureutua eri teemoihin eri päivinä, ja osallistujat voivat halutessaan tulla vain toiseen tai molempiin työpajoihin.

Yhteiskuntaekologia ja poliittinen mielikuvitus
Pispalan kirjasto
Klo 18.00–19.30 (1.5h)
Kieli: Esityksen kieli on suomi, mahdollisuus simultaanitulkkaukseen

Yhteiskuntaekologia on ajattelusuunta, joka palaa paljolti yhdysvaltalaisen yhteiskuntafilosofi Murray Bookchinin (1921–2006) työhön. Anarkismista vaikutteita saaneen ajattelusuunnan tavoitteena on luoda hierarkiaton ja ekologisesti kestävä yhteiskunta keskittymällä kunnissa ja kaupungeissa käytäviin ekologisiin ja sosiaalisiin kamppailuihin.

Yhteiskuntaekologia on saanut paljon sijaa esimerkiksi ympäristöliikkeessä ja se vaikuttaa vahvasti muun muassa Rojavan itsehallintoalueella Pohjois-Syyriassa. Ajattelusuunta haastaa poliittista mielikuvitusta valtion ja valtiottomattomuuden sekä ihmisen ja luonnon erottelun tuolle puolen. 

Entä mitä sokeita pisteitä Bookchinin yhteiskuntaekologiseen ajatteluun liittyy? Miten se suhteutuu feministiseen ja antikolonialistiseen ajatteluun? 

Keskustelutilaisuudessa Elsa Kivinen esittelee Bookchinin ajattelua sekä sen kritiikkiä, ja käymme asiasta yhteistä keskustelua. Kivinen on opiskellut vertailevaa politiikantutkimusta Edinburghin yliopistossa ja tehnyt kaksoistutkinnon maantieteestä ja kestävästä kehityksestä St Andrewsin yliopistolla Skotlannissa.

PERJANTAI 14.07.

Tanssityöpaja: Leikki, yhteinen, mielihyvä ja toimijuus vallankumouksellisena dialogina
Lähtö Vastavirta-Klubin edestä pihalta
Klo 15.00–17.00 (2h)
Kieli: Työpaja pidetään tarpeen mukaan sekä englanniksi että suomeksi.

Työpajan sisältö nojaa erilaisiin liikeimprovisaatioharjoitteisiin, jotka tutkivat muun muassa tilan jakamista, antamista, kannattelua, ottamista, antautumista. Työpaja kutsuu osallistujan tutkimaan yhteistä liikettä ja tilaa, ympäristöä jossa ei-tietäminen on suotavaa. Työpaja pidetään kahtena päivänä, 2h kumpanakin. Näin saamme aikaa pureutua eri teemoihin eri päivinä, ja osallistujat voivat halutessaan tulla vain toiseen tai molempiin työpajoihin.

Spoken Word & open mic
Vastavirta Terassi-Pub Yläkerta
Klo 18.00 alkaen
Kieli: Suomi, osa esityksistä englanniksi
Esiintyjät: Antti Eskelinen, Susinukke Kosola, Lauri Liero ja Rachel Tomé Valencia Hamilton

LAUANTAI 15.07.

Turvallisuus kuntoon puhelimissa ja linuxit koneisiin
Pispalan kirjasto
Klo 12.00–14.00 (2h)
Kieli: Suomi, tarvittaessa englanti

Kävijät voivat tuoda laitteitaan (läppäriä/puhelimia), joihin haluavat turvallisia viestintäohjelmistoja, salausta tai avoimen lähdekoodin sovelluksia ja käyttöjärjestelmiä (Linux, LineageOS). Työpajan pitäjät avustavat asennuksissa ja opettavat käyttöä.

Hirveä siirtymä ja lisääntyvän maankäytön riskit
Pispalan kirjasto
Klo 14.15–15.15 (1h)
Kieli: Suomi

Vihreän siirtymän kapitalistinen pöhinä lupailee jättimäisiä
sijoituksia ja suurille teollisuushankkeille halutaan ohituskaista
luvituksessa. Ratkaiseeko vihreä siirtymä kaikki ongelmamme, vai luoko se vain uusia ongelmia? Miten vihreä siirtymä liittyy kaivoksiin? Entä onko uusiutuvassa energiassa haittapuolia? Kuulet samalla myös joistain pohjoiseen sijoittuvista vihreän siirtymän projekteista.

Rhythms of Resistance -tanssityöpaja
Tahmelan ranta
Klo 13.30–15.00 (1.5h)
Kieli: Suomi/Englanti

If I can’t dance, it’s not my revolution! Useissa mielenilmauksissa tunnelmaa nostattanut legendaarinen Rhytms of Resistance -rumpyryhmä onkin varmasti jo kaikille tuttu. Mutta oletkos kuullut että samoja biisejä voi myös tanssia? RoR-tanssit ovat rytmikkäitä, helppoja ja nopeita oppia, tule siis kanssamme Tahmelan rantaan joraamaan!

Työpajassa käymme läpi 2-3 helposti omaksuttavaa tanssia ja oikein hyvällä tuurilla osallistujat voivat myös muodostaa jatkossakin toimivan ryhmän. 

ManseRoR -rumpuryhmän työpaja uusille soittajille
Tahmelan ranta
Klo 13.00–15.00 (2h)
Kieli: Suomi/Englanti

Kiinnostaako rummuttaminen aktivismina? Nyt on oiva mahdollisuus aloittaa soittaminen! ManseRoR järjestää avoimet harjoitukset uusille soittajille. Tule rohkeasti mukaan, mitään aiempaa osaamista tai omaa soitinta ei tarvita. ManseRoR on queerfeministinen, antikapitalistinen ja antirasistinen rumpuryhmä ja osa kansainvälistä Rhythms of Resistance -verkostoa. Ks. lisää www.rhythms-of-resistance.org. Max. 10 osallistujaa.

Konseptiesittely miesten autonomisista antipatrialkaalisista työryhmistä (kaikki sukupuolet tervetulleita)
Vastavirta-Klubi alakerta
Klo 14.00–16.30 (3h)
Kieli: Englanti

Patriarkaatin kumoamisesta, ei vain osana meitä ympäröivää maailmaa, vaan myös monissa tapauksissa keskeisenä osana kasvatustamme tässä yhteiskunnassa, on tultava enemmän miehille* suunnatun anarkistisen ja antifasistisen toiminnan painopiste, eikä sen pitäisi olla olla vain naisten ja ei-binääristen ihmisten taakka. Kuten muukin kuin paikallishistoria on kerta toisensa jälkeen osoittanut, emme voi luottaa valtiollisiin ratkaisuihin, kuten poliisiin ja tuomioistuimiin. Kun seksuaalisen väkivallan ja sukupuoleen perustuvan väkivallan torjunta rakenteissamme laiminlyödään, yhteisömme hajoavat ja pahimmassa tapauksessa valtio käyttää tätä välineenä hyökätäkseen meitä kaikkia vastaan (esimerkkinä äskettäinen, mutta valitettavasti ei ensimmäinen, LINA -tapaus Saksassa).

Tässä työpajassa ASAP:n (Abolish Sexism And Patriarchy) porukka esittelee kokemuksia ja erilaisia käsityksiä autonomisista antipatriarkaalisista/profeministisista miesten* työryhmistä.

(* tarkoittaa, että nämä ryhmät eivät ole yksinomaan cis-miehille, vaan myös transmasceille ja queereille, jotka haluavat lakkauttaa patriarkaalisen sosialisaationsa). Tällaisten ryhmien lyhyen historian lisäksi esittelemme CMS (Challenging Male Supremacy) -materiaalin, johon Helsingin nykyiset ASAP-ryhmät ovat perustaneet työnsä.

Anarkismi Nyt! -paneelikeskustelu
Vastavirta Terassi-Pub Yläkerta
Klo 17.00–19.00 (2h)
Kieli: Suomi

Anarkismilla on yli satavuotinen historia ja se on erittäin ajankohtainen aate myös tässä ajassa. Poliittisen toiminnan on aina pyrittävä vastaamaan muuttuviin olosuhteisiin, jotka näkyvät vaihtelevina mahdollisuuksina ja haasteina. Paneelikeskustelussa pohditaan, miten eri anarkistit ja anarkistiryhmät hahmottavat oman roolinsa ja anarkismin merkityksen tässä hetkessä? Mikä on anarkismin suhde tämänhetkisiin kamppailuihin esimerkiksi ympäristö- ja feministiliikkeissä? 

Paikalla keskustelemassa anarkisteja eri taustoista ja projekteista. Keskustelu toteutetaan paneelityyppisenä, mutta toivomme myös yleisöltä aktiivista osallistumista yhteiseen keskusteluun.

Paneelikeskustelun järjestää anarkistisia tavoitteita laaja-alaisesti edistämään perustettu pienryhmä Pikimusta.

Vankitukibingo
Vastavirta Terassi-Pub Yläkerta
Klo 19.00 alkaen

Seitsemästä alkaen pelataan Yliksessä vankitukibingoa Jokke & Jokke -duon vetämänä ja palkinnot on mitä huikeimmat!

SUNNUNTAI 16.07.

Ukraina: Sota ja solidaarisuus – keskustelu Solidarity Collectives -ryhmän jäsenten kanssa
Vastavirta-Klubi alakerta
Klo 12.30–14.00 (1.5h)
Kieli: Englanti

Solidarity Collectives on ryhmä anarkisteja, jotka järjestäytyivät Ukrainassa Venäjän invaasion alkuaikoina. Heidän tavoitteensa tuolloin oli tukea etulinjassa taistelevia tovereita ja auttaa heitä, joihin Venäjän invaasio vaikuttaa. Tässä työpajassa keskustelemme ryhmän jäsenten kanssa sodan tuoreimmista uutisista ja tapahtumista, sekä siitä, mitä ryhmän toiminnalle kuuluu. Lisäinfoa ryhmästä englanniksi: https://www.solidaritycollectives.org/en/main-page-english/

Terveisiä Balkanin anarkistisilta kirjamessuilta
Hirvitalon piha
Klo 14.15–15.15 (1h)
Kieli: Suomi/Englanti

Balkanin anarkistiset kirjamessut eli BAB (Balkan Anarchist Bookfair) on Balkanin maita vuosittain kiertävä tapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna Ljubljanassa Sloveniassa. Tapahtumaan lähti melko monta toveria Suomestakin. Minkälainen on anarkistinen liike Balkanilla, erityisesti Sloveniassa? Minkälaisia kamppailut, keskustelut ja teemat ovat ajankohtaisia Sloveniassa ja Balkanilla asuville anarkisteille? Muutama BAB:issa käynyt tamperelainen toveri kertoo kiinnostavimpia tapahtumassa oppimiaan asioita.

Punaisten vankileiriltä kansalaiseksi Juha Santalan isoisän Eino Santalan tarina niin kuin se suvussa kerrotaan
Pispalan kirjasto
Klo 14.00–16.00 (2h)
Kieli: Suomi

Työpajassa kerrotaan sisällissodassa vankileiriltä paenneen nuoren pispalalaisen miehen elämästä lainsuojattomana valkoisessa Suomessa. Samalla se on kertomus sorrosta, fasismista ja suomalaisen yhteiskunnan kehittymisestä demokraattisemmaksi. Tapahtumien tulkinnat perustuvat Santalan suvun työväenluokkaiseen tarinaperinteeseen. 

In English:

Black text on a pink background: First look at the programme!  Dance workshops  Social ecology and the political imagination - discussion  Spoken Word & open mic  Improving security on your phone and installing Linux on your computer - workshop  Percussion band workshop for new players  An introduction to concepts of autonomous anti-patriarchal work groups for men* (All genders welcome)  Anarchism now! - panel discussion  Prisoner support bingo  Ukraine: War and solidarity - discussion  Greetings from the Balkan anarchist book fair - discussion  From prison camp to citizenship - lecture

Workshops, discussions, lectures and more! Take a look at the Musta Pispala programme and mark the 13th through the 16th of July in your calendar! We’ll publish more activities soon, so stay tuned!

THURSDAY 13.07.

Dance workshop: Play, shared joy and personal agency as a revolutionary dialogue
Starts in front of the Vastavirta Club
Time: 17.00–19.00 (2h)
Language: The workshop will be held in both Finnish and English as needed.

The content of this workshop is based on improvisational movement practices, which will explore the concepts of sharing space, giving, supporting, taking and surrendering. The workshop invites the participant to explore shared movement and space, an environment where unknowing is advisable. The workshop will be held twice on two different days, for 2 hours each day. This way we’ll have time to delve into different themes on different days, and participants are welcome to come to both or just one of the workshops as they wish.

Social ecology and the political imagination
Pispala Library
Time: 18.00–19.30 (1.5h)
Language: The presentation will be in Finnish, translator will be available

Social ecology is a school of thought based largely on the work of American social theorist and philosopher Murray Bookchin (1921–2006). The goal of this anarchistic movement is to create a non-hierarchical and ecologically sustainable society by focusing on ecological and social struggle within towns and cities.

Social ecology has a strong foothold in the environmental movement (among others) and it also influences the political approach of the independent Rojava area in north Syria. This school of thought challenges the political imagination beyond state and statelessness as well as beyond the separation between human and nature.

What blind spots does Bookchin’s social ecology contain? How does it approach feminist and anti-colonial thinking?

In this session Elsa Kivinen will present Bookchin’s philosophy as well as critique of it, and we’ll have a shared discussion about the ideas presented. Kivinen has studied comparative political studies at the University of Edinburgh and completed a double degree in geography and sustainable development at St Andrew’s University in Scotland.

FRIDAY 14.07.

Dance workshop: Play, shared joy and personal agency as a revolutionary dialogue
Starts in front of Vastavirta Club
Time: 15.00–17.00 (2h)
Language: The workshop will be held in both Finnish and English as needed

The content of this workshop is based on improvisational movement practices, which will explore the concepts of sharing space, giving, supporting, taking and surrendering. The workshop invites the participant to explore shared movement and space, an environment where unknowing is advisable. The workshop will be held twice on two different days, for 2 hours each day. This way we’ll have time to delve into different themes on different days, and participants are welcome to come to both or just one of the workshops as they wish.

Spoken Word & open mic
Vastavirta Terassi-Pub Yläkerta
Time: 18.00
Language: Finnish, some performances in English
Performances: Antti Eskelinen, Susinukke Kosola, Lauri Liero and Rachel Tomé Valencia Hamilton

SATURDAY 15.07.

Improving security on your phone and installing Linux on your computer
Pispala Library
Time: 12.00–14.00 (2h)
Language: Finnish, English as needed

Visitors can bring their devices (computers or phones) to install secure messaging apps, encryption or open source apps and operating systems (Linux, LineageOS). The workshop staff will help with the installation and instruct participants in the use of their new software.

“Green” transition and problems with growing land use
Pispala Library
Time: 14.15–15.15 (1h)
Language: Finnish

The capitalistic buzz over green transition promises huge invests and speeding up the permit processes for industry projects. Will green transition solve all our problems, or just create new ones? What has green transition to do with mining? Are there deficits with renewable energy? You will also get to know about some of the green transition projects in Northern Finland.

Rhythms of Resistance dance workshop
Tahmela Beach
Time: 13.30–15.00 (1.5h)
Language: Finnish/English

If I can’t dance, it’s not my revolution! The legendary Rhythms of Resistance drum group, which has been a staple of many protests, is no doubt already familiar to everyone. But have you heard that you can also dance to the same songs? RoR dances are rhythmic, easy and quick to learn, so come to Tahmela beach and join us!

In the workshop we will go through 2-3 easy to learn dances and with a bit of luck, the participants can also form a functional group in the future. 

ManseRoR drum group workshop for new players
Tahmela Beach
Time: 13.00–15.00 (2h)
Language: Finnish/English

Are you interested in drumming as a form of activism? Now is a splendid time to start! ManseRoR is organising an open rehearsal for new players. No previous experience or own gear is necessary, so don’t be afraid! ManseRoR is a queer feminist, anticapitalist and antiracist drum group and part of the international Rhythms of Resistance network. You can learn more at www.rhythms-of-resistance.org. Max. 10 participants.

An introduction to concepts of autonomous anti-patriarchal work groups for men* (All genders welcome)
Vastavirta Club Downstairs
Time: 13.30–16.30 (3h)
Language: English

Abolishing patriarchy, as it is not just part of the world surrounding us, but also in many cases a core element of our upbringing in this society, has to become more of an focus of anarchist and anti-fascist practice for men* and should not just be a burden of women and non-binary people. We can’t rely on state based solutions, like the police and courts, as not just local history has shown again and again. When fighting sexual assault and gender-based violence in our structures is neglected, our communities are shattering and in the worst case the state will instrumentalize it to attack us all (e.g. the recent, but unfortunately not the first case of LINA in Germany).

In this workshop the people of ASAP (Abolish Sexism And Patriarchy) present experiences and different concepts of autonomous anti-patriarchal / pro-feminist work groups for men* (the * means that these groups are not exclusive for cis-men, but also for transmasc and queers who want to abolish their patriarchal socialisation). Besides a brief history of such groups, we will introduce the CMS (Challenging Male Supremacy) material, that the existing ASAP groups in helsinki have based their work on.

Anarchism Now! panel discussion
Vastavirta Terassi-Pub Yläkerta
Time: 17.00–19.00 (2h)
Language: Finnish

Anarchism has an over 100-year history and it’s especially relevant now. Political activity must always attempt to respond to changing conditions, which can present both opportunities and challenges. In this panel discussion we’ll consider how different anarchhists and anarchist groups see their own roles and the meaning of anarchism in the current day. For instance, what is the relationship between anarchism and the current struggles of the environmental and feminist movements? 

The discussion will include anarchists from a variety of backgrounds and projects. Although the format will be a panel discussion, we hope the audience will also actively participate in the conversation.

The panel discussion is being organised by the workgroup Pikimusta, which aims to further anarchistic goals across a broad variety of areas. 

Prisoner support bingo
Vastavirta Terassi-Pub Yläkerta
Time: 19.00

Starting at 7 pm we’ll be playing Prisoner Support Bingo in Yläkerta – hosted by the duo Jokke & Jokke and featuring fantastic prizes!

SUNDAY 16.07.

Ukraine: War and solidarity  discussion with members of Solidarity Collectives
Vastavirta Club Downstairs
Time: 12.30–14.00 (1.5h)
Language: English

Solidarity Collectives is a group of anarchists who united in Ukraine when the Russian invasion began, in order to support our comrades fighting at the front and help those affected by the Russian invasion. In this workshop we will have a discussion about the latest news and updates of the war and how is the group doing with some members of the group. More info about the group: https://www.solidaritycollectives.org/en/main-page-english/

Greetings from Balkan Anarchist Bookfair
Hirvitalo yard
Time: 14.15–15.15 (1h)
Language: Finnish/English

Balkan Anarchist Bookfair is a yearly event in the Balkan countries, which this year was held in Ljubljana, Slovenia. Many comrades from Finland also travelled to participate in the bookfair. What is the nature of the anarchist movement in the Balkans, and in Slovenia in particular? What types of struggles, discussions and themes are currently relevant to anarchists in Slovenia and the Balkans? A few comrades from Tampere who visited the fair will share the most interesting things they learned whilst attending.

From prison camp to citizenship Juha Santala’s grandfather Eino Santala’s story, as told in his family
Pispala Library
Time: 14.00–16.00 (2h)
Language: Finnish

In this lecture, we’ll hear about the life of a young man from Pispala who fled a civil war prison camp and lived as an outlaw in White Finland. It’s a tale of oppression, fascism and Finnish society’s path toward democracy. The interpretation of events is based on the Santala family’s working class storytelling tradition.